Tijd voor sancties tegen Saoedi-Arabië

Geschreven door

Geplaatst op 24-10-2018

Meer dan twee weken geleden verdween journalist Jamal Khashoggi in Istanboel na een bezoek aan het consulaat om daar zaken te regelen voor zijn huwelijk. Op bewakingsbeelden is te zien hoe Jamal Khashoggi het consulaat betreedt, waarna hij niet meer naar buiten komt. Prins Mohammed van Saoedi-Arabië beweerde eerder nog dat Jamal Khashoggi na enkele minuten of een uur het consulaat weer had verlaten. De Turkse regering heeft echter geluidsfragmenten in handen waarop te horen is hoe Jamal Khashoggi wordt gemarteld en gedood.

Naar aanleiding hiervan beweert Saoedi-Arabië nu dat de journalist is omgekomen tijdens een gevecht op het consulaat. Dit is zeer ongeloofwaardig: gezien het consulaat zwaar beveiligd is, kon Jamal Khashoggi in dit onwaarschijnlijke scenario gewoon naar buiten gezet worden. Hoewel de zaak verder onderzocht moet worden, is het belangrijk dat er nu in de EU actie ondernomen wordt.

De EU heeft in zo’n geval de mogelijkheid om sancties op te leggen. Eerder dit jaar besloot de Europese Raad om Russische diplomaten uit te zetten nadat de Russische oud-spion Sergei Skripal in Groot-Brittannië werd vermoord. De EU heeft ook nu de mogelijkheid om dit te doen. Dit zou ook niet meer dan logisch zijn, gezien Saoedi-Arabië haar ambassade heeft misbruikt om persvrijheid in te perken. Daarbij is Turkije sinds 1999 een kandidaat-lid van de Europese Unie, en gaat deze zaak ons dus zeker ook aan.

Zolang deze zaak niet opgelost is, hebben journalisten wereldwijd niet de garantie dat ze veilig een Saoedische ambassade of consulaat kunnen betreden. Door diplomaten uit te zetten, kunnen we laten zien dat we vinden dat een diplomatieke post niet gebruikt mag worden voor het uit de weg ruimen van kritische journalisten. Als de EU niets doet, geven we een vrijbrief voor dit soort moorden. We hebben eerder dit jaar laten zien dat wij in zo’n geval eensgezind tot actie kunnen overgaan. Het is tijd om dat nu weer te doen.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Lasse van den Dikkenberg

Mijn politieke interesse begon met vrijwilligers werk voor Amnesty International. Het bijwonen van, en flyeren voor, demonstraties maakte dat ik mij steeds meer begon te interesseren voor de politiek. Ik begon met het schrijven van opiniestukken onder andere op www.joop.nl. Ik merk dat de Europese Unie van rechts, maar ook vanuit links steeds zwaarder onder vuur ligt. Via WEurope wil ik schrijven over politieke kwesties vanuit een Europees perspectief.