Gratis interrailen door Europa

Geschreven door

Geplaatst op 18-05-2018

Je koffer of backpack is gepakt. Misschien toch nog een extra rugzak meenemen, of twee. Later dan gepland, even rennen om de trein te halen dus. Uiteindelijk toch ruim op tijd gehaald, dus alvast de reisgids doornemen. Het is even een gedoe, al dat reizen, maar als je dadelijk uitstapt sta je midden in het centrum van je favoriete Europese stad.

Interrailen: voor veel jongeren is het een manier om in de zomer door Europa te trekken. Met één pas kun je gebruikmaken van de spoorwegen van een of meerdere lidstaten van de EU. Daarnaast heeft het toch ook iets avontuurlijkers, én milieu-vriendelijkers dan het vliegtuig. Enige probleempje: het vliegtuig is vaak flink goedkoper.

En dat is jammer, vinden ook het Europese Parlement en de Europese Commissie. Het spoorwegnetwerk, stellen zij, is al jarenlang een middel om Europa (fysiek) te verbinden. Voor jongeren zou de trein dan ook een middel bij uitstek zijn om de verscheidenheid en diversiteit van de Europese lidstaten te ervaren. Als ze het kunnen betalen.

 

Nieuwe Europese begroting

Begin mei maakte de Commissie daarom bekend dat er in het nieuwe Europese budget geld opzij is gezet voor gratis Interrail-passen voor 18-jarigen. Kosten? 12 miljoen euro in 2018, met nog 700 miljoen vrijgemaakt voor de komende zeven jaar. Dit jaar verwacht de commissie daarmee twintig- tot dertigduizend passen aan 18-jarigen te kunnen uitdelen. Als het project slaagt, is de Commissie bereid het budget te verhogen zodat zo’n 200.000 mensen er per jaar gebruik van kunnen maken.

Het nieuwe budget is echter niet onomstreden. De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat ze de Europese begroting flink willen uitbreiden. Daarnaast moeten de andere EU-lidstaten ook al meer betalen vanwege het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de Brexit. Nederland heeft daarom bijvoorbeeld al flink kritiek geuit op de nieuwe begroting.

De Commissie vindt de kosten voor het initiatief echter opwegen tegen de voordelen van het plan. Door Europa toegankelijker te maken hoopt zij namelijk dat jongeren een gevoel van Europese solidariteit en inclusiviteit krijgen. Daarnaast geeft het ook jongeren met minder geld, in alle Europese lidstaten, de kans om te reizen. Interrailen valt binnen dezelfde educatieve categorie als bijvoorbeeld het ERASMUS+-uitwisselingsprogramma voor Europese studenten. Reizen is namelijk ook een uitstekende leerervaring.

 

Wie komt in aanmerking?

Aangezien de gratis passen dus uiteindelijk worden betaald door de Europese belastingbetaler, en er een duidelijk doel van Europese saamhorigheid aan vast zit, zijn er wel een paar voorwaarden aan verbonden. Op 1 juli 2018 moet je 18 jaar oud zijn. Het plan is namelijk gericht op jongvolwassenen, en de passen zijn in de zomer (van juli tot september) geldig deze ronde. Je mag je ook als groep, tot maximaal vijf personen, opgeven als alleen reizen niet helemaal je ding is. Daarnaast moet je ook gemotiveerd zijn om, voor een van je (maximaal) vier bestemmingen, tenminste één Europese Erfgoed locatie te bezoeken. Het doel is uiteindelijk namelijk een Europese identiteit te bevorderen. Er zijn er op dit moment 38 om uit te kiezen. Ten slotte moet je ook bereid zijn foto’s en verhalen van je reis op social media te delen.

 

Hoe kun je je opgeven?

Ben je nog steeds geïnteresseerd in het project? Kijk dan op Youdiscover.eu voor meer informatie. De inschrijving is, voor heel Europa, open van 12 tot 26 juni. En, mocht je uitgekozen worden, veel reisplezier!

Afbeelding: Wikimedia Commons

Kjell Winkens

Dat migratie een gevoelig onderwerp is zal de afgelopen jaren maar weinig mensen zijn ontgaan. Bij recente verkiezingen in binnen- en buitenland werd dit ook weer eens benadrukt. Maar hoe gaan we in Nederland eigenlijk om met ‘nieuwe Nederlanders’, of ‘nieuwe Europeanen’? Welke issues spelen er onder mensen die hier komen wonen, werken, of studeren? En welke lessen kunnen we leren van andere Europese landen? Ik ben Kjell, en als WEurope reporter wil ik op deze, en andere vragen een antwoord gaan vinden.