2018 – Het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed

Geschreven door

Geplaatst op 26-03-2018

Dit jaar is het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Door heel Europa worden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau meer dan zevenduizend activiteiten georganiseerd gericht op het bevorderen van cultureel erfgoed. Het doel is het aanmoedigen en ondersteunen van beheer, behoud, (her)gebruik, de versterking, waardering en promotie van het cultureel erfgoed van Europa. Naast een Europese website zijn er ook landelijke websites opgezet met daarop de verschillende activiteiten die in dat land worden georganiseerd. Op de Nederlandse website staan tientallen activiteiten, variërend van kunstexposities en open kasteeldagen tot fietsroutes, een fokpaardendag en een Virtual-Reality tour.

Het erfgoedjaar in Nederland
In Nederland werd het erfgoedjaar geopend in Leeuwarden, dat dit zich dit jaar de culturele hoofdstad van Europa mag noemen. Het erfgoedjaar is in Nederland opgedeeld in twaalf thema’s. Zo is “water” het thema van de maand maart, hierbij worden activiteiten georganiseerd zoals een fototentoonstelling over de watersnoodramp en worden er activiteiten georganiseerd over onderwaterarcheologie en de Hollandse waterlinie. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld “Europese routes” (mei), “beladen erfgoed” (september), “religieus verleden” (november) en “grenzeloos erfgoed” (december).

Sommige activiteiten zijn speciaal georganiseerd met oog op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed maar er zijn ook jaarlijks terugkerende activiteiten die hierbij aansluiten. Zo zijn de Maand van de Geschiedenis, De Nationale Archeologiedagen en de Romeinenweek allemaal onderdeel van het Europese Erfgoedjaar. Er zijn dus een aantal grote projecten bij aangesloten. De Nationale Archeologiedagen trokken bijvoorbeeld naar schatting vorig jaar al zo’n 35.000 bezoekers.

Europees niveau
Op Europees niveau worden er een groot aantal conferenties georganiseerd over cultureel erfgoed. Daarbij zijn er verschillende prijsuitreikingen voor cultureel erfgoed zoals bijvoorbeeld de “European Museum of the Year Award”. In Nederland ligt de nadruk vooral op tastbaar erfgoed: kunst, archeologie en historische plaatsen. Maar in de internationale agenda is te zien dat daarnaast ook dans, muziek, en film een belangrijke rol spelen in het Erfgoedjaar.

Afwezigen
Toch zijn er ook nog een aantal opvallende afwezigen. Zo zijn er helaas geen activiteiten aangekondigd vanuit het Rijksmuseum, het Van Gogh museum of het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit terwijl de tentoonstelling “80 jaar oorlog” over de Nederlandse opstand (12 oktober 2018 tot 20 januari 2019) in het Rijksmuseum ook binnen het december thema “grenzeloos erfgoed” zou passen. En de tentoonstelling “Ik ben een geboren buitenlander” van het Stedelijk Museum (te zien tot 2 juni 2018) zou natuurlijk ook mooi passen bij het mei thema “Europese routes”. Het Europees Erfgoedjaar heeft al veel interessante activiteiten te bieden in binnen en buitenland. Het zou alleen wel mooi zijn als de grote musea van Nederland hier ook bij aansluiten (dit kan nog steeds gezien het hele jaar door activiteiten aangemeld kunnen worden). Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, ook musea als het Louvre en het British Museum zouden hier natuurlijk een rol in moeten spelen. Voor deze musea zelf is dit natuurlijk niet van groot belang, zij zijn immers al verzekerd van hoge bezoekersaantallen. Maar met hun deelname kunnen ze wel extra elan geven aan het Europese Erfgoedjaar, iets waar de erfgoedsector als geheel van kan mee profiteren en iets dat ook vooral ook de kleinere deelnemende organisaties ten goede zal komen.

 

 

 

Lasse van den Dikkenberg

Mijn politieke interesse begon met vrijwilligers werk voor Amnesty International. Het bijwonen van, en flyeren voor, demonstraties maakte dat ik mij steeds meer begon te interesseren voor de politiek. Ik begon met het schrijven van opiniestukken onder andere op www.joop.nl. Ik merk dat de Europese Unie van rechts, maar ook vanuit links steeds zwaarder onder vuur ligt. Via WEurope wil ik schrijven over politieke kwesties vanuit een Europees perspectief.