Weg met dat plastic

Geschreven door

Geplaatst op 01-06-2018

Als het aan de Europese Commissie ligt, drinkt iedere strandganger nog voor de volgende Europese verkiezingen uit kartonnen rietjes. Plastic rietjes gaan in de ban. Net als plastic wattenstaafjes, borden, bestek en ballonstokjes. In eerste instantie lijkt het weer zo’n typische veel te specifieke Europese wet, vergelijkbaar met de wet die Nigel Farage zo graag aanhaalt over de kromheid van bananen. Volgens de Commissie is de wet echter een grote stap richting het verminderen van plastic afval in zee.

De tien meest gebruikte plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik zijn namelijk verantwoordelijk voor zo’n 70% van het plastic zwerfvuil in de zee, aldus de Commissie. Het plastic is volgens de Commissie zo slecht weg te filteren dat het zelfs in de vorm van microplastics opnieuw op onze eettafel en in onze luchtwegen belandt.

Hoewel er vanuit verschillende hoeken bezwaren komen, omdat Europa, relatief gezien, het minste plastic afval ter wereld produceert, blijken Nederlanders toch voorstander te zijn van het terugdringen van de groeiende plastic soep. Uit peilingen blijken acht op de tien Nederlanders bijvoorbeeld voor statiegeld op flessen en blikjes te zijn.

Het wetsvoorstel bestaat overigens niet alleen uit een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik. Het gebruik van verschillende andere veel voorkomende producten zoals plastic bekers moet teruggedrongen worden. Daarnaast wil de Commissie ambitieuzere doelstellingen wanneer het om het ophalen en recyclen van plastic in het algemeen gaat. En verder moeten nationale overheden beter hun best gaan doen om consumenten bewust te maken van de negatieve gevolgen van het gebruik van plastic producten.

De nieuwe wet is op het moment nog maar een voorstel. Het moet eerst nog goedgekeurd worden door zowel het Europese Parlement, de Raad als de nationale parlementen. De Commissie hoopt in ieder geval dat de wet nog voor de volgende Europese verkiezingen in 2019 aangenomen is.

Yves Lacroix

Bij het nemen van iedere beslissing is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Daar kwam ik wel achter tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne of het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Achteraf gezien was het geen verrassing. Wat anders is de EU voor veel mensen dan een ingewikkeld web van onbekende politici en verwarrende wetten? Door verslag te doen van de dagelijkse bezigheden van de Europese Unie is mijn doel dan ook Brussel dichterbij de mens te brengen.

Duurzaamheid

Meer over Duurzaamheid